Egyéni keresés

2010. november 23.

Sonkagombóc leves





Hozzávalók:
  • 25 dkg füstölt sonka
  • 3 sárgarépa
  • 3 evőkanál olaj
  • 6 db csemegeuborka
  • 2 zsemle
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 csokor zöldpetrezselyem
  • 2 dl tejföl
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • só, bors
  • babérlevél
  • majoranna
  • 1/2 citrom leve
A füstölt húst az előző nap bő vízben megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. Másnap a tetejéről a zsírt leszedjük egy kanállal, majd kivesszük a vízből a húst.

A répát megtisztítjuk, majd vékony csíkokra vagdaljuk, és olajon megfuttatjuk. 1 dl füstölt levet öntünk hozzá, majd kis lángon 5 percig pároljuk. Az uborkát is csíkokra szeleteljük, majd hozzá adjuk a répához. Borssal és babérlevéllel ízesítjük, majd 1,5 liter füstölt lével felöntjük és felforraljuk.

A zsemlét beáztatjuk, majd kifacsarjuk, és a 25 dkg hússal ledaráljuk. Ezután a tojással, és a zsemlemorzsával összedolgozzuk, majd 1/2 csokor petrezselyemmel fűszerezzük. Ebből a masszából vizes kézzel dió méretű gombócokat készítünk, és a levesben közepes lángon 5-7 percig főzzük.

A tejfölt a liszttel simára keverjük, és a levest ezzel sűrítjük. Végül majoránnával fűszerezzük. A citrom levével pikáns ízt kaphatunk.

Tálaláskor megszórjuk a maradék felaprított petrezselyemmel.
Jó étvágyat!  :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Egyéni keresés